Notice: Constant URL already defined in /data/sites/web/arti-shock-rijswijknl/www/admin/includes/config.php on line 9
Galerie Arti-Shock Rijswijk
17 februari 2023

Twee kunstenaars van Arti Shock te zien in de 'Nieuwe Vermeer'

Maarten Welbergen en Roos van der Meijden

Hoe de Amsterdamse kunstschilder Maarten Welbergen Johannes Vermeer een gezicht gaf!
In het programma ‘De nieuwe Vermeer’ op 19 maart a.s. bij omroep MAX om 20:25 uur.
Half mei 2022 werd de Amsterdamse kunstschilder Maarten Welbergen gevraagd om als ‘meesterschilder’ mee te dingen naar de hoofdprijs in het programma ‘De nieuwe Vermeer’(drie maanden exposeren met het winnende schilderij in het Mauritshuis)
Nadat het duidelijk werd dat hij gevraagd was voor de moeilijke opdracht; het schilderen van het vermiste schilderij ‘Een zelfportret met allerlei objecten zeer kunstig geschilderd’, is hij onmiddelijk begonnen met zijn zoektocht naar hoe Johannes Vermeer er uit zou hebben gezien.
Hiervoor kreeg de meesterschilder slechts 3 maanden de tijd. In het programma ‘de nieuwe Vermeer’ ziet u hoe Welbergen langzaam maar gestaag deze moeilijk klus heeft aangepakt. Omdat Maarten Welbergen alleen naar de waarneming schildert en niet naar foto’s moest hij eerst met verschillende bij elkaar gezochte attributen, het atelier van Vermeer zien na te bouwen. Daarbij moest hij ook op zoek gaan naar de typische zeventiende eeuwse kleding die Vermeer zou hebben gedragen. Drie maanden lang heeft Maarten vol enthousiasme als een kluizenaar achter zijn ezel in het zelf gebouwde atelier van Vermeer alleen maar aan dit ‘zelfportret’ gewerkt. Al het andere werk heeft hij opzij gezet om al schilderend er achter te komen hoe het gezicht van Johannes Vermeer er uit zag. De zoektocht en het resultaat zal op zondag 19 maart a.s. worden uitgezonden bij omroep MAX

www.mwelbergen

 

Roos van der Meijden:
Vanaf komende zondag zullen in het tv-programma zes verdwenen schilderijen gereconstrueerd worden. Twee kunstenaars kruipen hierbij in de huid van Vermeer om het schilderij zo dicht als mogelijk te benaderen. Daarnaast zijn er 30 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het verdwenen schilderij van Vermeer. Op 19 februari gaat het over een verdwenen stadsgezicht van Delft. En ja, dat ligt helemaal in mijn straatje…

Afgelopen zomer heb ik een schilderij gemaakt waarbij ik mij heb laten inspireren door het verdwenen stadsgezicht van Vermeer. Volgens de opgelegde eisen van de jury, maar waarin ook mijn eigen manier van schilderen terug te zien is. Dit schilderij is uitgekozen voor de uitzending en in december ben ik bij de opnames geweest. Misschien dat je dus mij en/of mijn schilderij terug kunt zien in de aflevering. Dat is nog even afwachten!

Op dit moment mag ik je nog niet laten zien hoe het schilderij geworden is, maar na de uitzending is het schilderij uiteraard te bekijken op mijn website.
https://roosvandermeijden.nl/