Expositie van 13 april 2024 t/m 2 mei 2024

Here, There and Everywhere

Ineke Mahieu

Monumentaal werk op klein formaat

Onder het motto Here, There and Everywhere presenteert de schilder/schrijver Ineke Mahieu een overzicht van haar recente schilderijen bij kunstenaarsvereniging Arti Shock te Rijswijk.
Ineke Mahieu is tevens bekend als schrijfster van kinderboeken (ondermeer Overal Water, De Reis van Sjaak Lemère) en van populaire geschiedenisboekjes als De Haagse Canon.
“Maar ik heb altijd geschilderd, van jongs af aan. Het is een fijne combinatie. Ik werk meestal buiten, vaak aan het strand. Met een boek ben je heel lang bezig. Dan is het fijn om op het doek wat sneller en spontaner te kunnen werken. Een boek kost een jaar, een doek soms een dag.

Ineke toont bij Arti Shock zowel landschapschilderijen als stillevens. “Vandaar Here, There en Everywhere. Hier, dat zijn de stillevens. Daar, dat is de verte: het landschap. En overal, dat slaat op het feit dat ik altijd en overal op zoek ben naar een mooi motief, naar inspiratie om te schilderen. En het is natuurlijk ook een erg mooi Beatlesliedje.” De meeste schiilderijen hebben een handzaam formaat.  Ineke: “Dat heeft ook een praktische reden. Op locatie werk ik meestal op een klein formaat. Het werk is een weergave van wat ik zie én voel. Schilderen in de open lucht is steeds opnieuw een fascinerende uitdagingElke keer als ik mijn ezel ergens buiten heb opgezet, vraag ik mezelf af wat op dat moment de essentie en de sfeer van het landschap is. De schoonheid daarvan, die wil ik overbrengen op mijn doek.
In deze expositie is te zien dat Mahieu een duidelijke voorkeur heeft voor het kustlandschap. Het is de kunst om de weidsheid en oneindigheid van het kustlandschap, over te brengen op een klein schildersdoek. Monumentaal werken op klein formaat.

 

Opening op zondag 14 april om 15.00 uur door Ad van Gaalen, auteur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Haagse Jazz Trio.