Expositie van 30 december 2023 t/m 18 januari 2024

Kersvers



Expositie van nieuwe leden

Tweemaal per jaar vindt een ballotage plaats, waarvoor professionele kunstenaars zich kunnen aanmelden of zijn gevraagd. De nieuw aangenomen leden krijgen vervolgens de mogelijkheid om zich in een tentoonstelling aan het publiek te presenteren. Dit jaar mochten wij acht nieuwe leden verwelkomen. De tentoonstelling valt samen met de Nieuwjaarsreceptie. Hierbij wordt het nieuwe expositiejaar ingeluid en nieuwe voornemens aangekondigd!

 

- Odine Burghouwt:
Odine Burghouwt heeft in 2023 haar studie voltooid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar interesses zijn geworteld in het raakvlak tussen persoonlijke herinneringen en gedeelde geschiedenissen. Als kunstenaar onthult Odine in haar sculpturale installaties verhalen over de vrouwelijke geest, trauma en geschiedenis. In haar kunst, doordrenkt met betekenis, mengt realiteit en fictie via Odine’s eigen symboolcreatie.

- Liesbeth Hensels:
3-dimensionaal werk heeft altijd al de interesse gehad van Liesbeth. Aanvankelijk is zij begonnen met beeldhouwen. In 2015 kwam klei op haar pad. Het materiaal in zijn diverse vormen en mogelijkheden is een ontdekking voor haar. Het uitproberen van diverse soorten klei, technieken en glazuur blijft haar boeien. Liesbeth maakt handgevormde objecten van keramiek voor aan de wand of om zo neer te zetten. Ze zijn geïnspireerd op vormen en texturen die in de natuur en in haar omgeving voorkomen. Puur, soms herkenbaar, soms abstract. Zelf keramiek maken, scheppend bezig zijn met haar handen, dat is inmiddels haar passie en zij wil alles maken waar haar hoofd vol van is. Zij wil zich verwonderen en niet beperken tot een thema of stroming. Het werk wat zij maakt is divers, die diversiteit spreekt haar juist erg aan.
www.liesbethhensels.nl

- Teresa Hunyadi:
Teresa is een Oostenrijkse houtbeeldhouwer. Ze studeerde aan de universiteit voor Angewandte Kunst in Wenen Oostenrijk en voltooide haar studie aan de Art University in Sagamihara Japan. Ze geeft les aan het Edinburgh College of Art in Schotland en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar werk omvat figuratieve en abstracte elementen, voornamelijk gemaakt met handgereedschap in hout, waarbij elk stuk wordt gewaardeerd om zijn eigen karakter als levend materiaal.
https://teresahunyadi.com/

- Petra Knötschke:
Zwoegen, schuren, schurken en schaven. Petra Knötschke brengt haar installaties tot stand door fragmenten uit eerder werk te rouleren en nieuwe delen te creëren:  ‘odds and ends’, stukken en brokken, getuigen van de geschiedenis.
Door het proces van het bouwen en weer afbreken construeert en verbindt ze in haar werk, op zoek naar nieuwe betekenissen. Ze verzamelt en rangschikt steeds opnieuw door te luisteren naar mededelingen van de materialen. De ruimte, de installatie, de schroeven, de touwen, alles doet mee.
www.petrak.nl 

- Anja Lemmen:
Anja maakt collages van beschilderd papier met diverse structuren. Werken met collage geeft haar de vrijheid om in het maakproces nieuwigheden te ontdekken waardoor ze zichzelf en de kijker verrast. Haar kleurgebruik is helder en de composities zijn eenvoudig. De thema’s die Anja kiest gaan over dingen uit het leven waardoor ze geraakt wordt. Dat kan zijn de natuur, een bepaalde rangschikking van voorwerpen of een krachtige kleur. Anja maakt naast autonoom werk ook illustraties in opdracht. Ze schreef en illustreerde twee boeken. Pepijn wordt Wijs, een boek over klimaatverandering en Psychose in kleur, een informatief boek over psychose gevoeligheid voor patiënten en naasten
www.instagram.com/a.ml.lemmen/?hl=nl

- Natalia Olhova:
Natalia Olhova, geboren op de Krim in een familie van kunstenaars, schildert al het grootste deel van haar leven. Ze verkent verschillende onderwerpen en formaten, waarbij ze technieken en materialen naadloos in elkaar laat overvloeien, zoals olieverf, alcoholinkt, acryl, pastel, vernis, glitter en vloeibare latex. Door voortdurend te experimenteren, streeft ze ernaar om het volledige spectrum van emoties en toestanden in haar kunst vast te leggen.
In 2014 studeerde Natalia af aan de N.S. Samokisha Krim Republikeinse Hogere Onderwijsinstelling "Art College". In de afgelopen drie jaar heeft haar artistieke reis zich ontwikkeld in de richting van abstract expressionisme. Natalia's schilderijen zijn tentoongesteld in galerieën in heel Europa en haar thuisland, Oekraïne. Geïnspireerd door esoterie, astrologie en de fantasierijke aard van haar Krim opvoeding, zijn Natalia's werken doordrongen van een mystieke, raadselachtige en diep symbolische sfeer. De laatste jaren is ze vooral gefascineerd door de mogelijkheid om de subtiele nuances van emoties, dynamiek en diepte over te brengen via haar schilderijen. 
https://nataliaolhova.exto.nl/

- Julia Stoll:
Haar tekenpraktijk heeft tot doel te reflecteren op het lichaam en zijn relatie tot andere soorten materie. Zij haalt inspiratie uit haar ervaringen, met werken met materialen zoals hout, klei en metaal om een visuele taal te creëren die de gedeelde gevoeligheid tussen deze materialen en haar handen benadrukt. Deze gevoeligheid is geworteld in gemeenschappelijke reacties op omstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid, zwaartekracht of de aanwezigheid van chemicaliën en beheerst de interacties tussen materie en huid. Bijvoorbeeld, het overbrengen van water van vinger naar klei dat de huid gerimpeld en dorstig achterlaat, of de splinter in de handpalm na het optillen van een balk. Een andere, meer conceptuele relatie tussen lichaam en materie waarin zij geïnteresseerd is, is een gevoel van metaforische verwantschap.Zij is  gefascineerd door hoe we onszelf begrijpen en de transformaties die ons lichaam ondergaat door een voortdurend proces van associatie. We vormen beeldspraak, zoals het idee van een houten been of een gezicht als steen, om fysieke toestanden en uitdrukkingen te beschrijven. Julia beschouwt haar tekeningen als documentaties die geleefde ervaringen van de hand in contact met materie overbruggen en de meer metaforische culturele inzichten verkennen die in de verbeelding zijn geboren. Zij verkent het tussengebied van metaforische relatie en ervaren relatie om thema's aan te gaan zoals transformatie, groei, ziekte en genezing, en reflecteer op onze fysieke aanwezigheid in de wereld van materie.

- Stefaan Vermeulen:
Stefaan Vermeulen kreeg op de hogeschool in Genk les van Hugo Duchateau en Ado Hamelrijck, die beiden van grote invloed zijn geweest op zijn later werk als schilder en beeldend kunstenaar. Hoewel soms met humor gelaagd, spreekt uit zijn tekeningen en schilderijen ook een wrange en wat melancholische blik op de werkelijkheid. In zijn oeuvre zoekt Stefaan Vermeulen naar de grenzen en de betekenis van hedendaagse manieren van afbeelden. Hij woont en werkt in Vliermaal (nabij Tongeren).
Als neo-impressionist werkte Stefaan Vermeulen de voorbije jaren aan een uitgebreide reeks grote en kleinere landschappen. Hij baseert zich daarbij losweg op fotomateriaal om in vele lagen transparant acryl op doek of paneel een poëtische, semi-realistische weergave te creëren. Zo wordt het onderwerp ondergeschikt aan licht en kleur, die beiden met schijnbaar onbezonnen en ruwe verfstreken worden neergezet. De focus die Vermeulen de laatste jaren legt op het schilderen van landschappen is geen vlucht uit de realiteit, zijn werk hoort thuis in onze tijd. Het nodigt de toeschouwer uit om anders naar de wereld te kijken, niet vanuit een nostalgische reflex maar zorgzamer en trager, met meer overleg en reflectie. Hoe kunnen we koesteren zonder behoudsgezind te zijn?

https://www.stefaanvermeulen.be/