Expositie van 16 februari 2020 t/m 5 maart 2020

Lood op doek

Remakes in lood en linnen van Walter Rast

Een verhuizing naar een ander atelier in Rijswijk, waar Walter Rast behoorlijk aan moest wennen, en het nadrukkelijk zoeken naar nieuwe wegen van vormgeven heeft een interessante ontwikkeling in zijn werk tot gevolg. Vooral opmerkelijk is het ontstaan van wandobjecten of  ‘poppen’ van vrouwenfiguren. In deze wat ondeugende remakes zorgt een trekpopmechanisme ervoor dat deze werken voorzien zijn van een humoristisch en onverwacht effect.

Het thema ‘Vrouw’ komt daarbij nadrukkelijker dan voorheen naar voren in het werk. Hierin stelt Rast de kijk op de vrouw door de tijden heen aan de kaak. Ook zou je het een ode aan de vrouw mogen benoemen. Ook in deze nieuwste werken heeft Walter Rast de grote Meesters als uitgangspunt gebruikt om komen tot verrassende nieuwe remakes.  Rast onderzoekt de oude Meesters om van ze te leren, net zoals dat op traditionele kunstacademies gebruikelijk was. ‘To copy and to learn’ noemt hij het zelf.

Binnen zijn unieke manier van werken blijft hij zoeken naar nieuwe, andere paden om ideeën te verbeelden. Zoals altijd speelt daarbij zijn bijzondere interessante techniek en materiaalgebruik een prominente rol. Zand, cement, pure pigmenten, olieverf, metaal en papier worden met verschillende technieken op het schilderij aangebracht en zorgen voor een gelaagd, geleefd uiterlijk. Stukken lood en flinters bladgoud verbeelden door hun tegenstelling de dualiteit in het leven, een steeds terugkerend thema.

Een spel van rauw ingekraste teksten geven de werken een extra poëtische lading. De gebruikte teksten zijn van de kunstenaar zelf, ontleent aan de Genesis of van dichters als Beaudelaire en Shakespeare. De grens tussen het twee-en driedimensionale wordt daarbij nadrukkelijk gezocht. worden met diverse gereedschappen uit grote loden platen geklopt. Door ze op eigen wijze in te passen in het werk ontstaat een opmerkelijk vervreemdende toevoeging (meerwaarde) in het beeld. Het balanceert in zijn werk zo op het grensgebied tussen beeldhouwen en schilderkunst.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 16 februari om 15.00 uur door Ruud Vermeer, eigenaar van uitgeverij Pandora.

De kunstenaar is zelf aanwezig op zat. 22 en zat. 29 februari.