Expositie van 25 augustus 2019 t/m 12 september 2019

'Naguals in klei'

riƫlle beekmans & Linaaa

Klei is een materiaal dat op een natuurlijke manier een gedaanteverwisseling ondergaat. Tijdens het modeleren verandert de klei van flexibel naar stijf, en na het stookproces in de oven is de verandering naar steen compleet. Het is dan ook een voor de hand liggende keus om met klei een verhaal over metamorfose uit te beelden.   

Nagual is de Meso-Amerikaanse naam voor een mens, die in staat is om spiritueel of fysiek in een dier te transformeren. "In uiteenlopende culturen over de hele wereld kom je verhalen tegen waarin mensen veranderen in dieren en andersom. Deze naam sprak ons aan, we vinden de klank mooi.  Dat onze samenwerking transformatie als thema zou krijgen stond vast. We zijn beiden gefascineerd door het idee dat alles om ons heen voortdurend in beweging is. Alles is altijd in beweging."

Linaaa is van oorsprong een schilder. Vanuit het platte vlak is ze ruimtelijk gaan werken. Haar kleien beelden zijn o.a. geïnspireerd op gargouilles, beschermende wezens op of aan een gebouw. riëlle beekmans volgde de opleiding autonome keramiek aan de academie in Den Bosch. Beide kunstenaars werken in klei en ook in de thema’s van hun werk zijn verbanden. Ze hebben ieder een eigen beeldtaal en laten op een andere manier het verhaal van metamorfose zien. Een beeld van Linaaa ziet er aan elke kant anders uit. Net zoals je in de natuur iets herkent in de vorm van een wolk of de lijnen van een bergkam, als je het denkt te kunnen vastpakken is het weer weg en lijkt het op iets anders. In de beelden van riëlle zie je haast letterlijk de transformatie van het ene naar het andere. De poten van de honden zijn handen, de hele houding van de hond heeft iets menselijks.

In de tentoonstelling is ook een werkplek ingericht waar de kunstenaars in het weekend werken, als u zin heeft is er ook een stukje klei voor u!

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 25 augustus om 15.00 uur.

 

De kunstenaars zijn tijdens de expositie zelf aanwezig in de galerie op zat. 24 aug.zon. 25 aug., za. 31 aug. en zon. 1 sept..