Expositie van 11 juli 2021 t/m 29 juli 2021

Tessa Maagdenberg

De Sakura series

 

De Sakura series
Sakura is de Japanse naam voor Kersenbloesem. De Sakura bloesem is een symbool voor de lente, een tijd van vernieuwing maar ook voor het vluchtige aspect van het leven. In Japan waar Tessa 4,5 jaar woonde, is de lente een tijd om stil te staan bij het eindige aspect van het leven en om dankbaarheid en mindfulness te tonen door bewust in het nu te leven. De bloesem bloeit maar 2 weken en de Japanse cultuur ziet dit als prachtige metafoor voor het leven.
Tijdens de afgelopen tijd vol restricties kwamen steeds weer geabstraheerde Sakura bloemen naar boven en ontstond een serie vol met deze bloemen. Tessa maakte collages, monoprints en schilderijen met deze bloesem als thema. Een thema dat perfect past in deze tijd. Het is belangrijk te genieten van het moment want het leven is vergankelijk.

Tessa's favoriete ondergrond is behangpapier. Ze onderzoekt hoe grote verfstreken gezet in inkt en acrylverf en de industrieel gemaakte patronen van het behangpapier kunnen samensmelten tot authentieke composities met hier en daar een hint van het onderliggende patroon. De juxtapositie tussen de grote stoere streken en het kleinschalige industrieel gemaakte patroon en het zoeken naar een dialoog tussen deze twee is waar het om gaat. 
Het proces van het zetten van streken, het wegschilderen en weer terughalen van het patroon fascineert haar enorm en het eindresultaat zou het oog en het brein moeten uitnodigen tot vragen stellen. In het ene werk is een enkele streek genoeg en kan die het verhaal alleen vertellen met alleen hier en daar een terloops stukje patroon en soms is een complexere compositie en een gelaagder beeld nodig om te bereiken wat zij wil zeggen met haar werk.


https://arti-shock-rijswijk.nl/kunstwerken.php?search=tessa+maagdenberg

 

https://tessamaagdenberg.nl/
Instagram: @art_by_tessamaagdenberg (schilderkunst)
                  @tessawm (collages)