Expositie van 11 februari 2024 t/m 29 februari 2024

Verre culturen van nabij

Theo Damsteegt en Will Leonard

VERRE CULTUREN VAN NABIJ

In deze tentoonstelling wordt je blik gericht, van nabij, op twee eeuwenoude culturen die de deelnemers na aan het hart liggen.

In de linosnedes van Theo Damsteegt staat de gedachtenwereld van de Joodse cultuur centraal. Aan de hand van teksten variërend van het Oude Testament tot de middeleeuwse mystiek van de Kabbalah zijn denkbeelden over het verloop van de schepping en het ontstaan van het kwaad uitgebeeld, en filosofieën over de kosmische boom, wedergeboorte, en het herstel van de wereld.  Ook verhalen over de profeten en personages als Jakob en Jona in de walvis vormen een bron van inspiratie voor de prenten, evenals de kenmerkende beeldspraak in die verhalen. Bij de prenten worden de bronnen vermeld.

Bij het maken van zijn collages wordt Will Leonard sterk beïnvloed door zijn jarenlange beleving van de al even oude cultuur van India.  Will studeerde kunst in New York en woonde kort daarna 30 jaar lang in India. De kleuren, texturen en patronen die deel uitmaken van Indiaas textiel en traditioneel handwerk maakten een diepe indruk. Zijn leven werd eveneens geraakt door de arme, getalenteerde ambachtslieden die zichzelf niet als kunstenaars beschouwden. Ze openden hun huizen en deelden vrijelijk hun vaardigheden en maaltijden.

Officiële opening op zondag 11 februari om 15.00 uur.