Notice: Constant URL already defined in /data/sites/web/arti-shock-rijswijknl/www/admin/includes/config.php on line 9
Galerie Arti-Shock Rijswijk

Roos van der Meijden

"Het spel van licht en schaduw, de sfeer van licht op een bepaald moment van de dag. Het vangen van een indruk van één klein moment in kleur en penseelstreek blijft een eindeloze uitdaging".

Roos van de Meijden (1979) is realistisch schilder met klassieke kenmerken in haar werk. Maar wie langer kijkt zal zien dat haar werk ook door de moderne tijd en materialen beïnvloed is. Met olieverf en acrylverf borduurt zij voort op principes van de oude Hollandse schilderkunst, die ze combineert met haar eigen inzichten en kleuren.

Haar stadsgezichten en interieurs zijn vluchtige momenten uit het dagelijks leven. Momenten die in ons vaak haastige bestaan onopgemerkt voorbij schieten, zonder dat we een seconde oog voor hebben van de schoonheid ervan. Met haar schilderijen wil Roos van der Meijden de tijd even stilzetten, om ons te laten zien welke mooie momenten ons anders zouden ontgaan. Er ons de tijd voor geven, eindeloos te blijven genieten. En door de schilderijen te bestuderen, ga je misschien zelf ook anders naar de dingen om de heen kijken. Hoewel de onderwerpen en situaties variëren in de schilderijen van Roos van der Meijden, zijn contrasten tussen licht en schaduw en weerspiegelingen terugkerende thema's. Daarbij zijn de schilderijen zelden een exacte kopie van de werkelijkheid. De werkelijkheid is de aanleiding tot het schilderen, niet het doel.

"Al tijdens mijn opleiding raakte ik geïnteresseerd in de manier waarop de omgeving zich kan reflecteren in water en hoe de golfbewegingen het licht weerkaatsen. In de loop der jaren kwamen verschillende onderwerpen voorbij, maar reflecties blijven inspireren."

Roos van der Meijden is in 2001 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag aan de afdeling grafiek. Zij maakte in die tijd vooral kleurenetsen waarvoor zij in 2001 de Allianz Grafiekprijs won. In 2008 heeft zij de overstap gemaakt naar het schilderen. Dit werd in 2011 beloond met de eretitel Talent van het Jaar, in de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Sindsdien mag zij zich ieder jaar rekenen tot de 25 meest populaire kunstenaars in deze verkiezing.